Tuesday, May 26, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 3.

9 Mei 2015.
Harini ada lawatan hudaibiyah. Ok. sebenarnya tak ingat pergi hudaibiyah hari ni ke apa. Tapi kita cerita je lah.

Mama beli kasut lepas subuh dengan kakak saya di Masjid.

Lawatan tambahan ni ke hudaibiyah, Muzium Haramain and ke Gua Hera. Lawatan ke Muzium pada waktu tengah hari. Dan lawatan ke gua Hera waktu malam. Sejuk sikit nak daki malam-malam gitu. 

Separate. 25 Riyal untuk ke Muzium & Hudaibbiyah and 25 Riyal untuk ke Gua Hera. 25 Riyal seorang tau.

Pagi pukul 7.30 pagi, bersiap turun untuk ke Muzium. Muzium tu ada barang lama Mekah lah kiranya, pintu lama, pelan Masjid Haram and Masjid Nabawi etc.

Ceritanya, masa nak pergi naik bas untuk bertolak ke Muzium tu, semua orang macam kerumun jugak la. Lepas tu Ustaz Andy macam tunjuk satu lagi bas, jadi saya and abang saya naik bas satu lagi. Sekali bas tu macam.... Macam banyak orang dari Bas 1 pulak.


Yang handle bas tu pun ustaz Bas 1, Ustaz Hafizul. Abang saya cakaplah dekat ustaz pasal kewujudan kami di bas ni. Kang dia pelik pulaks kan muka berubah jemaah dia. Bila masa buat plastik surgery kheen.


 Aku dah rasa tak sedap sebab ustaz Hafizul dengan Ustaz Andy cara dia bercerita dia lain. Dah rasa tak selesa.. Tiba-tiba rasa macam "Rindu mutawip aku. hephep. tsk tsk", sendu sensorang iols dalam bas.



Dalam perjalanan nak ke Muzium tu, ustaz Hafizul ada cerita yang trip ni naik coaster je. Tapi, kali ni naik bas. Tak ingat lah cerita dia. Lepas tu dia ada cerita dulu jemaah boleh bawa balik 10 kg air Zam Zam balik rumah tapi since haji tahun lepas, kerajaan benarkan 5 kg air Zamzam je sebab air Zamzam makin berkurangan.

Air Zamzam makin berkurang mungkin sebab akhlak kita ni makin buruk, tu sebab lah dekat tepi-tepi jalan ada poster pasal nak jaga akhlak ni.

Wallahualam.


And Ustaz ada juga cerita yang dulu boleh lawat kilang buat apa...kain untuk Kaabah tu punya ayat. Eh entah tak ingat tapi yang pastinya, dah tak boleh pergi situ sebab orang curi benang emas tu. Chait! Amik berkat ke apa benang tu? Ke jual? Hmmmm..


Ustaz ada kasi tips, kalau masuk muzium tu, video je dalam tu, sebab kalau tangkap gambar nanti, pose ni menjadi tak menjadi. Lagipun masa diberi limited je. Oh, lupa nak cakap Muzium ni memang kena ada pas baru boleh masuk, kiranya kami ni dah ada pas lah. And memang limited time je dia kasi.



Abang saya pesan, nanti kalau Muzium tu kiri kanan, saya video sebelah sini abang saya video sebelah situ.


Dekat Muzium :)

Sampai dekat muzium, saya reunited balik dengan mama and Kakak saya. Yeay! Dengan telefon yang saya ada, saya pun tekan butang rekod sambil menghayati apa ada dalam muzium tu. Ustaz Andy dia memang best lah guide dia, dia bercerita. and then, I was like waiting for Ustaz Hafizul to bercerita juga because, I entered the museum quite late, and lepas tengok Ustaz macam tak nak bercerita je, saya pun tengok sendiri and baca sendiri the descriptions. Ok Ustaz mungkin la bercerita kalau ditanya. Takkan lah saya nak bertanya kan. Perempuan jenis Iols berat sikit mulut ngan laki ni.






Dekat sana ada gambar hajarul Aswad. Ada orang dok usap-usap gambar tu. Hish. macam tak kena je kan. Biarkan. Dia punya mazhab lain aku tak tahu. Malas nak tahu~


Bila dah siap berziarah ke Muzium, kami pun keluar. Mama ada ajak masuk bas sama dengan dia tapi saya macam risau lah kan, manalah tau Bas 1 punya ustaz tu cari-cari ke apa ke. Tapi abang saya beritahu Ustaz Andy so kira settle lah kot. Dalam bas tu, pergi lalu kawasan ladang unta. Sambil dalam bas tu  Ustaz Andy bercerita pasal ada seorang makcik/pakcik dari kampung Ustaz Andy di Indonesia tertidur masa ceramah. Dia tengah isap curut ke apa. Lepas habis ceramah, dia ambil lah curut dia tu. Bila letak kat mulut rasa lain. Rupanya tahi ayam. HAHAHAHHA...


Ustaz ada cerita yang kerajaan Malaysia tak bagi jemaah dekat dengan unta for now sebab syak Unta penyebab penyakit ~. Jadi lalu je lah. Satu lagi dia ada gurau pasal kalau kita minum susu Unta ni kiranya kita ada saudara di Arab. Saudara se-susu. Mula-mula blur-blur apa lah ustaz ni cuba cakap nih. Last-last faham jugak rupanya unta tu jadi saudara kita lah. hekhekhek. Kaso gurau tuh.


Dekat Tapak perjanjian Hudaibiyah :) Kakak saya kiri, saya kanan.



Masa di masjid Hudaibiyah, takda apa sangat. Tapi ingat kan Perjanjian Hudaibiyah? Kalau tak ingat pun bunyinya macam familiar kan? Hehehe. Dekat situlah perjanjian Hudaibiyah dimaterai. Cewah ayat Melayu kelas Pertama sangat. Tapi tak sure betul ke tak penggunaan ayat tu kat situ. Hehehhek. Dekat situ tinggal peninggalan dinding je. Tu pun banyak orang dok conteng -_-


Lepas tu kami pun balik hotel :)


Malamnya pulak pukul 10 pm, jemaah yang ikut ke Gua Hera turun ke lobi untuk ke Gua Hera. Lama jugak tunggu bas. Daripada hand sign ustaz Hafizul ke Ustaz Andy, saya faham yang jalan padat. So, sambil tunggu tu, saya belikan balm untuk kakak saya. Balsem gosok, 6 Riyal. Bayar pakai 10 ringgit duit Malaysia, baki dapat riyal. Kehkehkeh. Sebenarnya kita rugi, but then, takpe lah~


Naik bas menuju ke satu tempat. Dalam bas tu ustaz Andy cakap, sekejap je boleh sampai, tak payah tidur. Jemaah lain was like "Macam mana ustaz tahu?" Kantoi. 


Oh, trip ni tak ramai pergi, naik satu bas pun cukup. :)


Sampai satu kawasan ni, turun bas and van akan bawa kita ke kaki bukit. Take turns la. Lepas van tu turun baru jemaah lain pulak naik. Sebelum naik van saya ada buat stretching sikit dengan kakak saya. Sebab kalau terlipat urat kan naya. Sapa pula nak kendong atas bukit tu. Takyah nak berangan my bakal Zauj la aku tampor kang.




Oh masa dalam bas masa lerjalanan ke Gua Hera Ustaz Andy ada cakap Ustaz Hafizul akan daki dengan kami, tapi Ustaz Andy tunggu dekat kaki bukit in case jemaah tak larat at least ada orang tunggu kat bawah. So dekat atas Ustaz Hafizul, dekat bawah Ustaz Andy tunggu.


Sebelum naik kami tunggu dekat kaki bukit. Ustaz Andy cakap nak pergi toilet pergi dekat situ sebab dekat atas nanti takde toilet dah. Mama pergi toilet, saya, kakak and abang tunggu Mama keluar sambil tengok dekat bukit. Jemaah lain dah ikut naik dengan Ustaz Hafizul. Masa kami tengok bukit tu,  Ustaz Andy datang and cakap "Jangan ditengok atas. Nanti tak sampai" Hahaha. Memang tinggi weh. Saya dah berkobar-kobar dah. Ustaz Andy jawab soalan abang saya tanya lama tak nak sampai atas. Ustaz jawab dia naik 45 minutes je. Kami pun macam waaaah.


Masa nak naik tu, Mama sempat beli tongkat 5 Riyal. Mama ada cakap dekat tuan kedai tu, kalau saya dah tak pakai saya jual balik. Saya ingat Mama "sewa" je tongkat tu sebab bila masanya lagi Mama nak pakai.
Dekat kaki bukit tu pun dah curam. Ada makcik-makcik tak larat dah duduk dekat kaki bukit. Dekat kaki bukit tu ada rumah tepi-tepi. Tapi gelap la. Mungkin orang dah tidur?




Masa naik bukit tu, Mama dah penat. Saya tunggu and tunggu. Mama duduk sekejal dekat tepi. Saya naik je bukit lepas Mama cakap nak naik naik lah.
Saya naik sambil buka lampu phone signal abang, kakak, mama saya dekat bawah. Tapi macam tak perasan je diorang. Saya pun naik. Naik lagi. Tekak rasa kering. Kering yang amat. Air dengan kakak saya. Nak tak nak saya naik je bukit. Daki sambil tengok bawah, kalau aku turun ruginya aku. Tengok atas and cakap dalam hati, sikit je lagi ni.




Kepala dah pening sebab tekak kering. Saya ambil balsem gosok tu hidu. At least hilang lah pening. Nasib baik daki malam. Sejuk sikit. Angin mendayu-dayu je :)


Dekat bukit sambil naik sambil tengok scenery. Jam besar yang dekat Masjid Haram pun boleh nampak dekat situ. Jadi kecik je jam tu.

Tengok. Kecik je jam tu. Ok Lepas tengok map kat internet jadi 
tak sure betul ke itu jam nye. 
Tapi memang nampak kecik kan?





Masa naik tu, dekat tepi saya nampak akak, makcik yang mungkin dah penat berehat dekat tepi. Saya pun berhenti dekat pit stop situ.




Sampai dekat atas sikit, saya nampak jemaah Andalusia. Dua orang lelaki. Seorang macam remaja seorang macam pakcik. Yang muda tu cakap something macam mana entah tapi dia bahasakan saya "Akak" dekat pakcik tu. Then saya betulkan "Adik" lah. Ceh. Padahal tak tau pun umur dia berapa. Assume aku lebih muda lah senang.


Kami naik together lepas tu sebab memang saya yang ikut diorang sebab dah macam bahaya dekat atas tu banyak pengemis. Macam makin kasar pun ada.
Dekat tepi tu ada pengemis cakap "Malaysia Boleh" ingat dia kasi semangat tapi lepas tu dia hulur tangan minta riyal. Hpmg. Cemtu pun boleh.
Masa berhenti dengan dua lelaki tu, yang muda tu offer strepsils sambil cakap "Tau mesti tekak kering kan". Jasamu dikenang. Memang kering. Kering sahara dah. Hahahaha..



Masa daki lagi tu, pengemis kiri kanan "Malaysia Boleh". Yang muda tu reply "Malaysia memang boleh, kami yang tak boleh". HAHAHAHAHA.



Dah sampai atas sekali tu, saya ingat nak turun dah. Atas sekali tu bukan Gua lagi. Kena turun sikit dekat sebelah lain and lalu macam lorong baru ada gua. Saya ingat nak turun terus balik je. Tiba-tiba Ustaz Hafizul dah nampak kami dekat atas lagi dia cakap "Jemaah Andalusia dekat sini". Dia sambung lagi "Takda orang ni". 



Memang sikit orang dekat situ. Saya pun turun jelah. Masa lalu dekat lorong batu nak lergi Gua tu, macam sempit. Sampai the guy yg gave me strepsils cakap "Ustaz tolong kami ustaz". saya ada videokan sebab in case mak saya tak sampai, at least ada video dekat situ Mama boleh tengok.






Last-last dapat masuk. And saya terus berdiri dekat tiang dekat tepi bukit. Tengok keadaan sekeliling. Lepas tu Ustaz suruh solat la dekat dalam. Tapi yg lelaki Strepsils tu kata "Ha bagi adik tu dulu lah". Saya sendiri tak sure ada wudhuk ke tak, saya cakap "Takpelah". Awkward sungguh jawapan saya. 

Kanan sekali tu abang saya, yang tengah ustaz Hafizul, yang kiri sekali, Lelaki Strepsils. Ahaks :P


Lepas tu saya tengok je dekat tepi tu. Main kucing then lelaki Strepsils tu tanya dekat Ustaz macam mana kucing boleh sampai situ, pastu saya tak ingat lah jawapan ustaz apa tapi lepas tu ustaz "test" kekuatan air zamzam. Dia macam tarik lelaki strepsils tu before and after minum Zamzam. Saya kat sebelah was like "should I move myself?"


Pastu ustaz cakap orang patut kaji lagi la air zamzam ni. Wallahualam.



Saya duduk kat situ tak buat apa, 2 orang lelaki tadi bersembang dengan ustaz lepastu ada seorang tanya "Mana adik tadi dah turun ke". And saya menyahut.




Tak lama lepas tu saya pergi la dekat dalam gua. Hekhek... tadi kalau saya pergi orang mesti tengok saya buat apa. Saya pergi waktu orang tak pay attention sangat keadaan sekeliling. Oh dekat situ masa saya dalam gua tu ada beberapa wanita lain dari negara apa tak tahu. Dah siap buat hal saya, saya pun turun nak balik. Masa turun tu, terketar-ketar kaki okeeh.



Oh oh lupa nak cakap dekat atas sana pun ada kambing. Hahahah ada tangkap gambar tapi geeelap sangat tak nampak pun apa benda. 





Penampakan kambing waktu gelap cemni
 aku berusaha jugak tangkap gambar beliau.



Masa turun saya nampak beberapa jemaah perempuan naik. Jemaah yang tarik saya masa Tawaf. Saya kasi semangat "Sikit lagi!"



Saya suluh pakai phone, sambil tolong pakcik kat depan saya. Lampu pakcik macam malap je. Oh tips. Bawa lampu suluh kalau nak daki waktu malam. Pengemis tak buka lampu kalau anda tak hulur. Ok dia buka juga tapi dia main buka tutup.



Lepas tu, saya nampak budak botak. Hehehehe abang saya. Dia dah dekat atas sikit. Tapi mama dan kakak saya takde. Abang saya cakap ada dekat bawah. Saya pun turun. Dah suku daripada bawah tu, baru saya nampak mama dan kakak saya duduk dekat tempat henti. Kakak saya kasi kucing dekat situ air. Ada 2 ekor. Mama cat and Baby cat. Baby tu umur 1-2 bulan lebih kurang. Dekat situ saya minum air akhirnya. Lepas tu kakak saya cakap "Orang perlukan balm". Saya balas "Orang perlukan air". Hahahaha.





Masa nak turun tu, rupanya ustaz and the other jemaah, sekali dengan abang saya pun dah turun, terserempak la dengan kami. Turun sekali lep.
Sampai dekat kaki bukit, ustaz tu suluh-suluh muka pulak~ mungkin nak tengok jemaah. Atau mungkin dia suluh sekejap tapi effect dia dekat mata saya lama. Pasal saya silau.




Dekat kaki bukit, van dah tunggu. Kalau tadi kena jalan atas sikit lepas turun van tapi ni, van dah tunggu. Mhehehehehe.



Lepas tu van pergi dekat tempat Ustaz Andy tunggu amik beberapa jemaah lagi, ada jemaah beli air. And turun lah kami. Kami rupanya batch pertama yang turun ke bawah.


Van tu macam roller coaster tau. Masa naik lagi lah Masha-Allah ya habibi tulong slow sikit. Jelly jantung aku.
Masa turun tu dia siap cakap "Laju". Gurau kasau nau.



Lepas dah sampai bawah, naik bas. Mama sempat tido ayam while waiting for other jemaah untuk turun.
Dalam bas Mama ada tanya seorang makcik tu, dapat naik atas sekali. Makcik tu jawab dapat daki atas sekali, tapi lepaa tu jelly la kaki. Masatu baru saya sedar. Kaki saya pun jelly.



Masa perjalanan balik ustaz Hafizul ada cakap selalu lepas lawatan ni, mutawwif dah rasa sayu sebab dah nak habis waktu di Mekah. Dia pun ada cakap sementara masih di sini berbaki waktu yang ada, beribadahlah. Saya dengar pun macam sentap. Sebab jarang pi sejid. And sebab esok (aka harini sebab dah pagi pukul 1 lebih) dah tawaf wada. Tawaf selamat tinggal.
Masa dekat hotel dah pukul 2 am lebih lah. Subuh pukul 4.30 am lebih kurang. So sikit jam je boleh tidur.



Sampai lobi hotel, tunggu kejap ke tak ingat. Tapi sampai bilik terus tidur. Mama ada pesan. Subuh nanti kat masjid.




Kasut Made In China.

Cerita tentang kasut.

Kasut ni beli last sekali lepas hilang kasut yang dibeli di Malaysia beli untuk Umrah.

Kasut Umrah tu, lepas hilang, dengan berkaki stokin pergi beli selipar getah. Selipar getah pulak hilang dekat Masjid Siti Aisyah. Sedih. Akhir sekali beli kasut ni. Jauh kasut ni travel. Dari Made in China ke Jeddah. Dari Jeddah ke Malaysia. Amboi aroun the globe dah kasut ni.

Sunday, May 24, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 2.

7 Mei 2015.
Ok, serius tak ingat pada harini buat apa. Tapi memang selalu lepas umrah yang satu, esok harinya rehat. Jadi haritu... rehat lah kot? Oh ada ceramah tawaf Wada harini ni. Ceramah lepas asar. Saya tertidur, lambar masuk 30 jam. Tergelabah juga la. Tapi lepas pergi rasa tak sedap pula sebab saya sendiri tak solat lagi. Nasib baik abang saya ada dengarkan ceramah tu. Abang saya pun dia kata nasib baik lepas asar tu dia balik cepat dari Masjid. 

Masa ceramah tu, kakak saya ajak saya naik. Sebab mama baru balik masjid, kunci bilik denga saya. Jadi saya kena naiklah. Nasib baik kakak saya ajak naik. Kalau tak habis lah macam mana saya nak naik. Malu la. Dah la lambat masuk, nak  keluar cepat pulak :P



8 Mei 2015.
Harini hari Jumaat, jadi kalau boleh memang nak kejar waktu Jumaat lah. Hehehe. Ustaz ada pesan, yang jemaah wanita bolehlah merasa solat Jumaat dekat Masjid Haram. 

Buat niat dekat Masjid Tana'im/ Masjid Siti Aisyah. Mutawwif ada cakap walaupun nak pergi and balik dari masjid tu sekejap je, pak supir (driver bus) bawa bas jauh sikit. Sebab nak elak jam kaan, takut hari Jumaat nanti jalan sesak.


Sampai Masjid tu, saya, kakak and Mama pun masuklah tempat ambil wudhuk. Dah siap ambil tu, masuk solat sunat dekat dalam Masjid. Niat iktikaf jangan lupa :D

Dekat dalam masjid tu ada kucing. Comel je kucing tu. Mula-mula takut, lepas tu, bila panggil, eh golek-golek pula dia. Ingat nak main puas-puas tapi kakak tak kasi sebab bulu kucing khen, tau la khen.





Dah siap solat, saya tengok selipar saya hilang lagi. -_____-
Selipar getah gitu pun boleh hilang. Takpelah bersangka baik sebab memang agak common pun selipar tu. Dekat pintu masuk masjid tu, saya nampak selipar macam saya punya tapi getah dia hijau, saya punya biru. Bersangka baik ada orang tertukar je la. Heh. Selipar kakak saya pulak tak hilang sebab dia beli kasut lain dengan mak saya hari sebelumnya.

(Ok to be honest, masa saya belek gambar dari handphone, saya nampak selipar biru. Tapi the position macam bukan selipar saya so, saya assume selipar saya betul-betul hilang?)




Lepas tu gopoh saya pergi cari selipar lain dekat situ. Nasib baik dekat masjid memang banyak kedai tepi jalan jual selipar.

Belilah selipar plastik/getak yang ballet tu. Ketat jugak la. tapi lantaklah. Mak saya pula pergi beli kain tudung hitam. Saya masa pergi beli tu, saya pinjam kasut kakak saya. Lepastu saya pergi dekat kakak saya nak tukar kasut. Masa saya on the way ke arah kakak saya, abang saya datang cakap, semua orang dah dalam bas.


Aduih. Aduih. Maunya tak gelabah. Saya takut jadi pelambat aje.


Anyway, masuk bas, nasib baik takda apa. Bas 2 orangnya semua sporting. Baik pula tu. Best duduk dengan diorang. Gelak, buat lawak, dengan ustaz pun ada buat lawak sekali sekala.

Masuk masjid, saya dah bertekad, anywhere and everywhere I go, I must bring along my shoes. *Muka determined*


Umrah ke tiga ni, lagi mencabar. Saya dah terpisah terus dengan family saya. Jadi saya stick je dengan Mutawwif. Masa Tawaf ada la nampak abang saya dekat depan, dekat dengan mutawwif, tapi memandangkan hari Jumaat kan, jadi tempat tawaf padat, sepadat-padatnya. Bukan rindu serindu-rindunya ye tuan puan. Itu lagu tu. Lain tu. Jadi hilang lah abang saya dari pandangan saya.


Anyway, rapat-rapat sangat orang yang tengah tawaf sampai Mutawwif pun terhenti-henti tunggu orang depan jalan dulu. Orang tolak-tolak. 


Ok ni ada tips sikit.
Jauhkan diri anda atau kuatkan badan anda bila ditolak oleh makcik-pakcik yang berpegang tangan ni. Orang yang berpegang tangan ni selalunya dia tolak kaw kaw punya supaya orang yang dia tarik TETAP ikut sama dengan dia dan orang yang ditarik pun tolak je orang kiri kanan sebab TETAP nak berpegangan tangan dengan orang yang pegang dia.


Masa ni, nasib baik orang sebelah saya paut tangan saya. Tak nak la kena hempap kat situ. Iols ni...kecik je ni. Kalau terhilang pun wallahualam nampak ke tak. Alhamdulillah kuat juga kami berpaut.


Masa nak keluar dari kawasan tawaf, saya tersungkur sikit. Sebab ada hamba Allah duduk di tengah jalan. Tsk. Alhamdulillah orang sebelah tarik. Tsk tsk. Jasamu dikenang~


Masa Saie tu pula, tetiba saya dah tak nampak kepala ustaz kat mana. Ok terpaksa pakai kepala untuk mencari orang sebab, banyak orang dekat sana pakai ihram sama. Semua nampak sama ok. Lepas tu saya nampak abang saya. Wah, magik betul dia ni kejap ada kejap takde.

Dia tunjuk mana mutawwif. Jadi pergi la dekat mutawwif. Nasib baik belum start lagi.


Masa saie tu, saya tak nampak langsung abang saya. Ok nampak tapi macam biskut. sekejap ada, sekejap hilang. Tapi bila saie, habis waktu sama pula tu.


Oh, masa saie, yang last sekali, yang perjalanan 7 tu kan, kakak saya pun nampak saya. Dia hoi hoi saya tak perasan. Last dia pakai "Sarah". Baru pandang. Kakak saya dengan Mama. (masa lepas balik Malaysia, dia cerita, masa tu dia dengan Mama baru perjalanan ke 4)


Masa bertahlul tu, ustaz pilih tempat yang bahagian luar untuk bergunting and buang rambut kat tong sampah luar. Tapi kat luar ni ada tahi burung. Kaki abang saya terkena tahi burung. Hek. Saya ingat nak stay solat Jumaat la kan. Last-last tak jadi sebab rasa was-was pula aku ada pijak tahi ke tak.

Plan balik je. Ingat nak balik dengan ustaz, tapi ustaz dah jalan jauh. Tak nampak langsung kelibat ustaz. Mungkin ustaz tak balik ke apa.. tak tahu. Tapi saya balik dengan seorang akak ni, nama dia Sulastri. Harini dia Umrah seorang diri, sebab husband demam kat bilik.


Masa nak balik tu, laluan biasa yang dilalui untuk ke pintu keluar ditutup. Sebab nak prepare solat dah. Pusing punya jalan, jumpa juga jalan keluar. Yeah!


Nasib baik memang bawa selipar. Kalau tak kena cari jalan keluar untuk ke pintu yang sama je lah.


Baliklah kami menuju ke hotel. Saya kalau nak ingat posisi hotel ni, cari lorong, nampak kedai runcit buah ada jual pisang, masuk. Lepas tu belok kiri. Macam susah je kan nak cari lorong dia. Kakak ni senang je. Dia pakai petanda ada hotel opposite lorong tu je. Heh Sarah. Ada cara senang, cara cari kedai Pisang juga kau pakai. -___-


Balik hotel, Akak tu pun menuju ke lift untuk bilik dia, saya dekat reception minta kunci.. See ini lah penting letak kunci dekat reception, kalau orang lain yang balik dulu boleh terus masuk bilik takyah tunggu key holder. 


Balik bilik, saya tunggu kakak, mama and abang saya. Saya ambilkan makanan untuk mama ke kot. Saya tak berapa ingat.


Tapi, bila mama balik dengan Kakak saya, diorang pulak hilang kasut. Alahai.... sedihkan? Maknanya kakak saya and saya hilang dua kali, mak saya baru hilang sekali.


Waktu maghrib ke Isyak, ikut mama and kakak saya ke Masjid. Masa ni.. rasanya saya tak berapa nak sihat. Berhingus. haha k, tak nak cerita dah.


Disebabkan esok ada lawatan ke Gua Hera' mak saya lepas solat isyak tu cari-cari kasut untuk cari kasut sesuai sikit nak mendaki. Ye la, melainkan anda tak kisah, boleh je pakai selipar. Antara selesa dengan tak ajelah. Tapi mama saya mengantuk, jadi tak beli pun. Mama ada suruh saya, kakak saya and abang saya turun malam sikit nanti untuk belikan kasut. Tapi kami malas. hehehehe. Dah naik malas lah nak turun. Jadinya tak turunlah. Hek hek :P





Saturday, May 23, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 1

(When Sarah procrastinates, she procastinates real hard, Tuhan bagi aku istikomah nak siapkan entri ni. Amin. Entri ni tak  taulah berapa panjang )


Assalamualaikum readers, friends and mungkin family sendiri yang terserempak blog ni. Ni cuba nak update blog pasal Umrah dengan Andalusia. Dari minggu lepas lagi, tapi, lepas balik Malaysia, saya demam panas pastu balik kampung. Ni pun batuk sikit-sikit ada lagi. Anyway lets start :D


*Dekat blog ni selalu pakai Aku-Kau tetapi memandangkan this blog mungkin dibaca oleh seseorang atau sesiapa yang lebih matang usianya dari saya, jadi pakai saya pakai sayalah yep :) dan saya minta maaf kalau bila korang baca ni rasa macam awkward bahasa melayu saya. 




4 Mei 2015 Saya dan keluarga ada mengerjakan ibadah Umrah dengan menggunakan perkhidmatan Andalusia travel and Tours. Sebelum pergi tu, saya ada baca dekat internet how was the service and all, ada yang buruk and ada yang ok sahaja.



And saya punya pengalaman pulak, IT WAS AWESOME :D so, mari mula :)





Sebelum mengerjakan ibadah  umrah di Tanah Suci, adalah lebih digalakkan untuk pergi ke kursus sekurang-kurangnya dua kali yang diadakan di Ibu Pejabat Andalusia pada setiap Sabtu dan Ahad. Penting tau, ada sesetengah benda yang memang saya sendiri tak tahu pun, saya baru tahu.


Dah siap kursus, jangan lupa buku Biru, tak silap saya buku tu free kot untuk jemaah andalusia. Kot ye.  And jangan lupa beli buku doa, yang macam buku bertali tu. Saya beli yang dekat luar pejabat Andalusia, It was 10 ringgit. Yang ni bukan buku dari Haji Daud Che Ngah. 





3 Mei 2015.

Lepas Isyak kami sekeluarga bertolak ke KLIA 2 untuk mendaftar diri dengan andalusia, oh abang saya dia pakai ihram dekat airport. Kena ada dekat sana pukul 10.30 pm kot tak silap. ke pukul 10? Sampai di KLIA 2, kami diberi Tag nama, pelekat beg dan beg makanan yang berisi biskut. Memandangkan kami berempat, biskut tu boleh kata banyak lah juga. Tapi sedap. HOHOHO.

Pukul berapa entah, saya tak berapa ingat, ada taklimat, bacaan doa etc. 




4 Mei 2015.





Masuk flight gate Q4. Berlepas dengan menaiki Air Asia X D7 0170 . Saya, mak saya dan kakak saya duduk dalam satu row seat yang sama. Saya dekat bahagian luar, Sebelah kanan saya, abang saya yang ada dalam row seat tengah. Mutawwif (ni kira ustaz and traveler guide) duduk dekat depan abang saya. 

So adalah terfikir, "YES, DUDUK DEKAT MUTAWWIF. SENANG DIA KEJUT SOLAT SUBUH. MWHAHAHAHAHA". Sebab flight pukul 2.30 pagi memang tidur je lah kan kan kan. Hehehe...



Cuba tidur masa dia tengah take off. Tidur la ayam sekejap. Pastu buka mata rasa plane tu macam keadaan ascending lagi. pejam tutup mata pun rasa benda yang sama. Orang kiri kanan sedap tidur, saya tak boleh. sebab lapar. I can't sleep if I'm hungry. Tak lama lepas tu, pramugari, pramugara check boarding pass untuk waktu makan. Dalam hati tergelak riang. Bakal mencekik sebentar lagi. 


Nasi Lemak. Sedap. 


Dah siap makan tu, lampu dimalapkan, banyak jemaah dah nak tidur balik. Saya seorang je terpusing sana sini cari posisi. Sampai kakak kata "Duduk diam-diam boleh?".


Last-last amik bantak U sangkut dekat leher. Bukan sangkut macam biasa tapi sangkut kedepan. Lantaklah pelik. Saya nak tidur. Rasa bengang jugak tengok orang lain boleh sedap je tidur. Abang saya tidur straight je la badan dia. Dia ada cakap sebab nak jaga kain Ihram tu. Kuikuikui. Straight beliau tidur.






Tak lama lepas tu, Hari makin cerah. Mama dah panik, Mama tengok orang sebelah kanan sekali macam solat (Tapi sebenarnya tengah tidur) Mutawwif tak suruh solat subuh lagi ke. Saya pun depending je dekat ustaz tu. Abang saya tanya ustaz dah boleh solat ke? Ustaz punya jawapan saya tak ingat tapi... pada masa tu, saya ada feel. Feel yang mengatakan ustaz ni macam first time je.


Ustaz pergi ke depan, mungkin pergi tanya pramugara/pramugari. Dia balik and cakap boleh solat dah.


Spray dibawa keluar. Siapa yang pergi kursus umrah Ustaz Daud Che Ngah mesti tau apa fungsi spray tu.


Tahu untuk apa?


Untuk wudhuk. Taknak renyah, tak payah beratur untukk ke toilet untuk amik wudhuk :D


Lepas berwudhuk pakai spray, kita solat lah :D



Tak lama lepas tu, wuh. panjang pulak nak taip ni. Ni baru first day ni. Fuh. Istikhomah ye Sarah. God give me strength.



Diumumkan oleh kapten atau pramugari/pramugara akan melalui kawasan miqat.. diingatkan untuk memakai pakaian ihram. Saya bawa keluar tudung yang warna putih dan pakai. Nak niat boleh dah tapi tunggu kejap.


Sekali lagi pengumumam dibuat. tapi tak clear.


Takk niat lagi. Entah, maybe sebab nak tunggu masuk Miqat kot. Lepas tu tanya ustaz, dah masuk ke belum sebab the pengemuman macam tak clear. Mama tanya pramugara ni, dia cakap dah boleh, kami bertiga pun niat bersyarat.



Waktu makan! Hmm... makan apa ek. Oh ya, sate :)




Tak lama lepas tu dari tingkap dah boleh nampak kawasan bawah macam tak familiar. Macam padang pasir. Nampak tandus. Hati rasa excited.


Sampai je King Abdul Aziz Airport, rasa macam kagum dekat architecture luar bangunan. Sebab macam unik la. Tapi bila masuk, baru tahu, biasa je. and macam kosong je airport tu. btw, masa nak ambil beg tu, saya pergi dengan kakak saya. Pergi tempat beg pusing-pusing tu. Abang saya dia tunggu tempat beg lain. Tempat salah. heheh. Saya pun panggil dia suruh tunggu dekat sikit. Tapi Rasanya dia tunggu Mama balik dari toilet.


Masa saya tengah nak ambil beg, dapat lah satu beg, masa tu, mama and abang saya dengan kakak saya dah tunggu dekat tempat berdekatan. Ada 2 lagi beg besar, jadi saya pergi balik tempat beg pusing-pusing tu.  Tiba-tiba ada pekerja ke apa dia start bercakap dengan saya terus takde mood, and panggil abang saya yang buat. Sebab dekat airpot ada taklimat dah cakap. Kadang-kadang diorang ni nanti angkat beg, minta duit pulaks. tu yang malas tuh.. Iols dah la tak pegang duit. Nak peras ugut pun memang tak aa. Aku tendang kang.

Amaran: Toilet agak kotor. k. tu je nak cakap. Prepare your mental and brain to brain everything.


Mama suruh pergi toilet, saya dengan kakak pergi lah dulu. Kami balik and tunggu dengan Mama. Tunggu abang sebab dia pergi last sekali ke toilet. Lepas tu Ustaz yang dari tadi yang sama kapal terbang dengan kami tu, yang juga mutawwif tu datang and cakap "Makcik tunggu saya ke..." dekat Mama.
Hekhek ustaz perasan. hekhekhek.


Jahat kau Sarah gelak ustaz. hikhokhik sorry kalau ada ustaz/ustazah andalusia yang terjumpa blog ni yang terasa. hekhekehekk


Dari airport, nak ke Makkah naik bas.Sebelum naik bas, mak saya beli kopi and some bread for us. tapi saya punya panik, bilaberjalan tolak troli, with tray of coffees nak ke bas saya tertumpahkan sikit. sebab jalan agak tak licin and tray dia bukan lah tray sangat. Cardboard je.  Bas saya sekeluarga dan beberapa(bukan beberapa sangatlahbanyak) jemaah lain duduk dalam bas dua seperti yang tertera dekat tag nama Perjalanan lebih kurang dua jam. Dalam bas 2 tu, Mutawwif lain pulak memperkenalkan diri. Namanya Ustaz Andy Saputra. Mutawwif yang ada bersama dalam kapal terbang tadi jadi mutawwif Bas 1. Ustaz Hafizul.

Yang vest biru tulah Ustaz Andy :)
Nak gambar betul-betul lambat pula dia upload. Tunggu kejap kot insya-Allah
Gambar ni masa dekat Madinah dekat ladang kurma.


Dalam bas tu, Ustaz kutip our passport atas sebab senang la, kalau kita simpan takuit hilang pulak kaan? Lepas tu, dalam perjalanan ke Mekah, ustaz cerita dia dah dengan Andalusia for about 4 years. tak ingat cerita dia macam mana tapi macam ni lah lebih kurang, Dia kerja dengan Andalusia, lepas tu dah tak kerja dengan Andalusia. Lepas tu Andalusia panggil dia kerja balik. Wallahuallam. Tak ingat. Ampun.


Dalam bas, ada talbiah, and ustaz pun faham kami masih penat, jadi dia beri kami rehat.

Jadi saya pun tidur. Tidur deep yang amat. sedap sangat. Perjalan about 2 hours kot. Bila nak sampai tu, Ustaz cakap, Memandangkan dah nak Zohor, lebih baik kami mula tawaf pukul 2 petang sahaja.

Sebab kalau dah nak dekat waktu solat, memang wanita akan akan "dihalau" dari kawasan tawaf. Sebab itu akan jadi Saf lelaki.



Sampai hotel, ada taklimat lagi,



  • Cara nak ikat tag nama dengan betul
  • Ambil Kad hotel, in case kita sesat, tunjuk je card.
  • Rajinkan bertanya. Cakap Melayu je pun boleh.
  • Kunci sila tinggalkan di kaunter.
  • Tingkat P stands for perut. Maknanya makan situ.
  • Ustaz pun ada cakap tak yah la bawa phone, dia duduk dekat Mekah dah lama tak bawa phone pun.



Lepas tu ambil makanan. Bekas Makanan tu ada tulis Mr. Sate tapi dalam tu bukan sate.


Sampai je bilik, bro tipskan orang yang angkat beg. OH YA, KAMI TINGGAL DI HOTEL HERAA :)


Kami makan, lepas makan, mak saya suruh cari barang itu dekat beg tapi masalahnya beg berkunci and was kind off messed up last last my bro kata "Tido je la dik"


And off I went to bed.


Lepas tu, bersiap untuk tawaf.Turun bawah lobi Hotel, Ustaz kasi taklimat lagi, and Ustaz Hafizul katanya masa Saie tu, jangan kejar mutawwif, jangan pulak cari bakal suami dekat situ. Heks.


Kami pergi tawaf. Jarak dari hotel kami dengan Masjid Haram about 690 metres kot.(wallhualam) Tengok kat surat khabar. Walaupun jauh tapi, rindu lah. :') Jauh berjalan, banyak pahala. kan kan kaaaan?


Kasut kami letak dalam plastik and tingggalkan dekat dengan selipar Mutawwif. Masuk dalam masjid gate 79 tak silap saya. ke 89.



Masuk kawasan Tawaf. First time tengok Kaabah depan mata. Rasa kosong. Rasa "eh aku kat sini ke" Rasa macam blank. Apapun teruskan tawaf 7 pusingan. Lepas habis, terus ke tempat saie. Dekat Saie ni, dear ladies, you might loose your man here. Because you see that green light, there's when they will start berlari anak. Sunat for them.


**Rindu pula masa saie, suara mutawwif sekejap dekat, tiba-tiba jauh di depan dah. ngahaha.



Anyway, siap ber-saie bertahlul la kami. Saya bawa gunting :D

Sebenarnya masa ni dah terpisah dengan mak saya and abang saya. Tapi masa orang lain sibuk bergunting lagi, saya nampak mak saya and abang saya. Saya fikir nak balik dah. Ustaz pun dah "Jom Balik"




Mama nak stay jadi saya, kakak saya pun stay lah. Sebenarnya saya tak berapa nak. Sebab saya dalam keadaan was-was. You know. hmmmp. 


Stay sampai maghrib, lepas tu saya cakap mak saya, kena balik. Sebab dah tak selesa. Balik lah kami. Rasa bersalah juga lah. Tapi lepas tu memang, kakak saya je ikut mak saya. Sebab saya memang dalam keadaan was-was. I didn't want to risk anything. So yeah.



Balik hotel, abang saya ambilkan makanan kot. Oh dear Malaysians, jangan risau, they served us rice. The lauks pauks pun almost Malaysians. So don't worry :D






5 Mei 2015
Semalam ustaz dah memang cakap harini takda aktiviti. Jadi jemaah agak bebas. Mama and kakak saya lebih banyak meluangkan masa dekat masjid. Saya, macam saya cakap saya was was jadi, saya duduk bilik je :)



Tak ada benda sangat kot nak cerita so, kita jump terus the next day ye, the next day, Umrah kali kedua. Umrah dengan Andalusia ni senang. 3 kali Umrah, semua ada mutawwif. YEAY!!



6 Mei 2015.


Umrah yang kedua jadi kena ambil niat balik. Nak ambil niat dekat Masjid Ja'ranah. Sebelum pergi sana, kami dengan menaiki bas lalu Jabal Thur, Jabal Rahmah, Jabal Nur (Arafah), Mudzalifah, Jamrah and Mina. (ok saya tak ingat sangat. Saya tulis based on kertas yang diberi Andalusia masa dekat Airpot je ni. Tapi memang lalu la bukit tu semua. Dekat bukit apa entah, mama and abang ada beli macam booklet about Mekah and Madinah. Bila tengok balik gambar tu rasa sayu rindu :(





Dekat Masjid Ja'ranah, kami ambil wudhuk and solat Sunat dekat dalam. 


Jangan lupa niat iktikaf yeh :)



Lepas tu, bertolak ke hotel balik. Sebab apa tak ingat. Tapi saya gunakan waktu tu untuk menggunakan toilet. YAS. Dah tahan lama. Abang saya pun balik bilik sebab nak letak beg dia letak baju salin Ihram tadi. 


Mama dengan Kakak saya pergi tingkat P that stands for PERUT. Perut maknanya tempat makan :D



Minum sikit kot sebab nanti kat masjid Haram bilanya nak makan kaaan?


Masa Umrah kedua ni, memang terpisah dengan Mama and abang betul-betul dekat pintu.


Dekat tempat letak kasut lepas masuk kawasan masjid tu kaan, Ustaz ada kata kalau takut kasut terhilang boleh bawa sekali. Saya tak berapa dengar sebab apa boleh bawa, ustaz ada explain tapi saya yakin insya-Allah kasut tak hilang padahal selipar abang baru hilang semalam. Dalam pada yakin tu adalah juga feel sesuatu.


Oh, kan saya dah terpisah dengan mama and abang saya, saya dengan kakak saya je . Saya fikir, kalau apa-apa hal, at least I'm with the mutawwif. Siap tawaf, waktu zohor dah dekat, jadi kami solat zohor dulu dekat mana tahu, dekat kawasan solat jenazah. Lepas solat kan, memang diadakan solat jenazah dekat masjidil Haram. Anyway, lepas zohor ada jenazah yang saya nampak diusung keluar. dalam kepala saya macam-macam fikir. Doa aje banyak-banyak dekat tuhan. 



And ada juga lah saya dah niatkan dalam hati nak pinjmakan dekat mak saya kasut saya sebab kasut mak saya tu consider tinggi lah jugak untuk berjalan jauh.



Lepas tu, kami pun menuju ke tempat saie. Masa saie tu, kakak saya tercari mama, saya cakap, biarkan sebab hari tukan ustaz ada cakap, jangan cari sesiapa. Buat aje saie.



Lepas saie, kami pun bertahlul. Tahlul ni tahu kan, potong rambut sikit :)


 (Jap saya nak cakap muka ustaz nak tahu tak macam mana? Everytime siap tahlul, dia tengok jemaah dia, lepas tu ajak balik. Masa saya tengok muka dia kan, saya memang selalu observe orang tolong jangan rasa creepy please. Muka dia macam seorang ayah yang caring. Perg, sampai gitu weh rasa deep gitu)



Kakak saya macam nak tunggu mama rasanya, tapi saya fikir lebih baik kami balik aje, sebab takut apa-apa hal, at least Mutawwif ada. Ha gitu punya setia dekat mutawwif. 



Masa pergi dekat kawasan tempat letak kasut, kasut kami hilang. Kasut saya and kasut kakak berbalut dalam plastik yang sama. Tak silap saya letak dekat tempat 80. Dah asyik belek punya belek 80 takde weh, saya sendiri jadi confuse 80 ke 70 letak tadi.



Kasut beberapa jemaah lain pun ada yang hillang. Saya jenis lambat sikit redho ni, ok tahu perangai tak elok. Cuba juga cari. Sampai ada makcik tu offer nak tolong belikan kasut.



Tapi kakak saya tolak sebab dia ada bawa duit so kami boleh beli nanti. Last-last dah give up, saya dan kakak pun pergi lah cari kedai. Masuk kedai Bin Dawood tu, ingat nak beli selipar je lah kan. Tapi selipar kat dalam tu, shape nya crocs, jenamanya lain macam, mahal pulak heh. 


Last-last dengan berkaki stokin (nasib baik pakai stokin dua lapis uols, takdelah geli sangat nak memijak jalan orang ludah sini sane -__- ) pergi kedai yang jauh sikit tapi, dekat sikit dengan hotel, beli selipar getah bbiasa sorang satu, 20 riyal 2 pasang.


Nak pakai ringgit kat sini pun boleh bebeh. Laku je bebeh.



Dengan selipar itu, kami pun balik ke bilik. Saya terus mandi, cuci baju, cuci stokin. Mama bawa sabun Yeay!! Tapi kalau nak laundry pun boleh. Tapi alang-alang bawak sabun cuci je la kaaan.




Hilang kasut sampai rasa nak demam. Hahaha. Cerita betul ok. Iols sedih sampai duduk dalam selimut hurung diri sambil doa semoga jumpa balik kasut tu.



Mama dan abang balik lambat. risau lah juga.


Tiba-tiba pintu diketuk. Rupanya abang balik bilik. Lama sikit lepas tu baru Mama balik. Bila Mama balik lega sikit. 



Saya hilang kasut sampai termimpi rasanya. Parah tak? :P


Ps: Ustaz Hafizul sebenarnya dah 4 years (kot) with Andalusia. Bro told us :)



Kalau ada soalan, macam  kos, pakej, boleh tanya iols dekat

ask.fm/sarahrostin

Baru buat tu. Hahah :P

Salamat.

Assalamualaikum.