Saturday, July 25, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 5.

Memandangkan saya dah lambat sangat update, ada details that i've forgot like the dates and stuff. Sorry. Disebabkan itu side stories will be updated in another post. :) Like hilang selipar di Madinah, and stuff :)






12 Mei 2015


Hari ni ada baaanyak lawatan. Mula dengan Masjid quba.


Sebelum ke Masjid quba, saya ambil Wudhuk dulu sebab teringatkan apa ustazah cakap semalam. Jadi lepas ambil wudhuk, saya ingatkan abang saya untuk ambil wudhuk. Mama and kakak saya dah tunggu dekat bawah.


Sampai kami dia Masjid quba, Ustaz suruh ingat mana kedudukan bbas sebab boleh sesat and bas berhenti jauh sikit. Lepas tu kami pun turun dan ikut Ustaz menuju ke arah masjid. Dekat masjid tu, banyak orang berjual beli. Ustaz pesan untuk elak sesat, bila siap solat nanti, berkumpul lah jemaah  di satu tempat dan bergerak bersama.






Kami pun menuju ke tempat solat wanita. Kami solat tingkat atas sebab kurang crowded. Siap solat, ada jemaah dari Indonesia. Mak saya cakap dengan diorang, Solat dia atas lebih bagus sebab tak ramai orang. And naiklah mereka.



Siap solat kami keluar and nampak jemaah andalusia. Tapi bila ditanya rupanya group yang lain. Jadi saya, Mama and Kakak keluar sikit lagi and berjumpa dengan group kami. Patutlah group tadi nampak lain aje muka. Group orang lain rupanya. Hekhekhek.








Ustaz pun ada dekat situ. Kami pun tunggu jemaah lain. Ada seorang jemaah tersepit jari ke apa tapi bedarah jari dia. Ada jemaah minta ubat sapu dengan kami tapi takde. Ustaz suruh jemaah lelaki tu to hold his hand up. So that darah tak keluar banyak ... kot?

Kami pun naik bas dulu. Tapi ustaz tunggu lagi jemaah lain. Masa dalam bas tu saya perasan ustaz and the other jemaah tangkap gambar together-gether.




Kemudian kami meneruskan perjalanan kami ke ladang kurma. Dekat sini ustaz kata nak melontar boleh tapi kami akan pergi tempat kurma yang lain yang murah sikit kot katanya. Memula fikir... Nak lontar apa la kat sana. Rupanya nak melontar duit. Hokhok cemtu rupanya.



"....kurmak..", Sudin membaca surat yang diberi oleh Ros.
dialog tu berkumandang di kepala saya sekarang ini.




Dekat ladang tu, kami berehat, ada beli kurma and ada yang duduk aje sebab nak pergi pasar kurma nanti. Masa dekat sini, ada yang bertanya ustaz. Pasal Dajjal etc.




Lepas melawat ke ladang kurma, kami meuju ke Bukit Uhud.

Dekat sana adalah tempat umat Islam menang dalam peperangan tetapi sebab nak kutip wang rampasan, pihak musuh yang belum berundur menyerang kembali. 

Masa nak explain map dekat bukit uhud tu, Ustaz macam explain strategy perang. Nanti kalau ada masa saya upload video :)

Dekat sini pun ada perkuburan sahabat yang gugur di sini. Kami tak daki bukit tu sebab kekangan masa. Tapi kami pergi tapak perkuruan tu and baca doa di sebalik tembok. Tinggi tembok. Tapi dinding dia yang made of glass dah pecah.


Lepas dah baca doa, kami ikut ustaz. Ustaz Andy ada explain apa benda yang dijual dekat situ. Macam benda ni bagus untuk batuk, benda ni teh and etc. Lepas tu saya ingat nak masuk bas dah. Tapi jemaah lain ikut je ustaz sampailah ustaz pergi dekat pekedai cincin ni. 

Dia cakap, "Saya cuma mahu tengok batu di sini sahaja. Tak perlu ikut". Lolz. Hahahahha..


Anyway bertangkap gambar lah kami. Gambar dekat phone mak saya banyak. Nanti insya-Allah akan di update :)



Sepatutnya kami pergi masjid 7, masjid qiblatain tapi disebabkan kekangan masa, kami cuma lalu tepi je. :(

Esoknya pula kami ada taklimat untuk balik. :'(


13 Mei 2015

Harini merupakan hari terakhir kami di Madinah. Taklimat pada pagi ni, ada cerita macam mana nak beri salam dekat nabi, macam mana kami balik nanti, mana nak letak beg and pukul berapa. Pukul berapa bas bertolak and other things.


*Will be updated soon. Stay tuned :)




24 november 2015. Assalamualaikum. :)

Ni nak update last kot. hahah sorry. Sometimes, looking at something is better than reading about something. So here we go. Videos :)



Kambing dekat Gua Hera'









Dekat Gua Hera'








Kucing dekat Gua Hera'. Yes, unfortunately, it was that filthy.  Probably because of the strong wind blowing the sampah sarap here and there. You should see some trees even 'caught' plastic bags on their branches. #Truestory






Perjalanan nak balik dari atas gua nak pergi kawasan bas.





Muzium :)







Pasar kurma





Muzium lagi







Masa ni taklimat dari madinanh untuk balik Malaysia. This thing caught my attention. ehehehehhe





Airport Jeddah.



Dalam kapal terbang. You can see the dark cloud over there. Masuk ke kawasan malam. Zon waktu yg berbeza. From there, I knew the journey would end soon. Sigh. I miss it :(



OK that's all I guess. If any of you guys want to read the further details, I will try my best to update :)







Friday, July 24, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 4.

10 Mei 2015
Walaupun saya tidur, tapi saya mamai-mamai. Saya dengar Mama and Kakak bersiap nak ke masjid. Tapi saya mamai tahap  "Eh, I cannot move my body. kroh krohh krohh" Tido balik.

Last-last saya sedar yang Abang saya yang kejut.~


Rasanya lah.

Tawaf wada ni, mutawwif tak ikut. Tawaf ni buat sendiri-sendiri.
Anyway, ustaz ada kata nak tawaf wada ni, kalau nak buat zohor sekali jemaah kena buat tawaf tu macam separuh and separuh lagi sambung lepas Zohor. Tapi kami buat macam ni, Ok, saya, Mama dan kakak buat without Brother because tak ingat~ Kami buat lepas Zohor.

Masa sebelum Zohor, kami pergi Masjid. Lalu kedai makan Tazaj. Abang memang dah lama nak ayam kat Tazaj. Tapi tak dapat. Lepas tu Mama ada kata, nak singgah makan dulu tak sebelum tawaf. Saya and Kakak cakap takpelah. Padahal perut kruuk kruuuk. Hekhekek.


Kami tawaf dekat tingkat 2 sebab panas pulak hari tu, tingkat dua macam ada bumbung. Masa tawaf tu... sedih kot. Walaupun iols jarang ke Masjid, to be honest I miss staring blankly at the Kaabah. I miss that.

Masa lepas tawaf mama ada cakap doakan kami supaya dapat datang lagi.  

AISHHH masa type ni rasa rindu membuak-buak pula. :(


Lepas tawaf, makan sikit rasanya. Lepas tu tunggu dekat bawah.

Masa malam nak pergi gua Hera rasanya, ustaz Hafizul ada pesan, beli masking tape and tape our name, mutawwif's and nombor bas. And that's what we did.

Lepas dah makan, lepak dekat lobi. Sambil cuba online. Phone saya takleh online kat situ, tapi phone satu lagi boleh. jadi online tak buat apa sangat lah. Main game je banyak.


Kami pun naik bas bila dah dipanggil.

Bas aircond dia slow. Hahaha.. saya ingat kawasan saya je slow aircond. Rupanya bila saya jenguk kat tempat lain, orang lain pun check-check angin aircond dia. Hehehe. 

Ustaz Andy dah ada cerita sebelum ni, hal aircond ni kecil je, bayangkan Rasul dulu, takde aircond. So, takpelah kan, sabar lah. Sekejap je. 6 hours je from Makkah to Madinah naik bas.

Ngeee...


3 jam perjalanan, kami berhenti dekat satu tempat ni. Ustaz Andy kata, solat dekat situ. Solat asar Qasar. Maknanya, solat Asar 2 rakaat je. :) Takyah Jamak lah, dah solat Zohor kat Makkah :D





Ustaz Andy juga ada kata, kami akan makan nasi Arab. Tapi satu meja kena ada 5 orang dulu, baru boleh makan. Haip!

Dekat sana, masuk toilet, ambil wudhuk , toilet bersih kat sana. Insya-Allah. Jangan risau. :) Masuk surau, solat.

Lepas tu, kami pergi ke tempat makan.

Saya duduk dengan Mama and Kakak. Abang saya dah ada geng sendiri. PEMBELOT. :P


Tunggu and tunggu. Mula rasa macam the unpopular kid in school.

Tapi makanan tiba-tiba datang ke meja kami. Ustaz Hafizul datang and cakap "Lima orang"

And then datang akak ni dengan opah. YEAYHAHAY!!


Kami bersembang. Rupanya akak tu ada buka kedai makan ikan paten dekat Sungai Buloh. Saya cakap lah saya selali makan dekat Rase le lagi/ Mai le lagi. Aish lupa nama kedai.

And akak tu ada cerita kedai dia. Tapi saya lupa nama kedai dia. Too bad. Takpe nanti saya tanya Mama dia tahu kot. Takpe ada rezeki boleh pergi, ada jodoh boleh jumpa. Eceh ayaaaat :P


* dah tau nama kedai dia. Dapor Designer. Cari kat instagram yeh :)
Waktu makan pun tiba. Alert gambar makanan.




Dah siap makan, kami rehat dulu dekat situ. Sambil jalan dekat luar, ada orang order kopi la apa la.. Ada orang beli air gas. 




Ni gambar dekat kawasan rehat tu. Lepas makan kami rehat dulu dekat luar bas.






Sambil rehat tu tangkap gambar. Cantik scenery dia :)





Kami pun teruskan perjalanan menuju ke Madinah.


Dalam bas ustaz Andy ada cakap, esok jemaah wanita akan ikut mutawwif perempuan untuk ke Masjid Nabawi dan melawat Raudhah.

And tak silap mungkin la.. mungkin, sebab saya tak berapa ingat, dok tangguh nak siapkan blog post ni. ampun :) Mungkin ustaz Andy cakap ada taklimat.






Sampailah kami di hotel Mubarak Silver pada waktu malam. Hotel ni lain sikit. Dia macam banyak pula orang. Masa kami dekat sini ada orang pakistan juga duduk dekat hotel ni.


And kami pun menuju ke bilik selepas di agihkan kunci. Kami berempat tidur satu ilik yang ada 5 katil. Haha katil yang tepi dinding tu kami letak beg. Haha save space ongputih kata. bilik ni aircond dia dia auto, jadi brrrrrrsejuk la juga.

*Saya tak ingat lepas ambil kunci terus pergi bilik atau pergi makan. Sebab kami makan agak awal is, dekat sini waktu makan strict sikit. Ada limit. Kalau bukan waktu makan memang gelap kawasan makan ni. Pernah tersilap tekan lift and it was daaaaarkk.

Mama kata dalam pukul 11 nak pergi masjid kot. Sebelum pergi Mama ingat nak tidur kejap. Tapi saya tunggu punya tunggu, saya cakap, kalau pukul 12 am tak pergi lagi, saya ingat nak solat sendiri aje dalam bilik. Sebab dah mengantuk juga. Tapi last-last saya pun tertidur. KOHKOHKOH.







11 Mei 2015.


Saya terbangun. YA RABBI dah pukul 5 pagi, saya tengok jam. Apa lagi terus ambil wuduk sebab dekat sini selau pukul 4.30 am dah subuh. Nayo den dekat Madinah buat hal pula. Tapi saya tengok tingkap macam gelap lagi. Pastu tengok jam balik. Laaa.. Baru pukul 2 pagi. Jam tu senget, jadi confuse heih.




Jadi solatlah saya dengan hati yang gumbira. HOHHO kelam kabut naah.




Dah pagi sikit tu, lepas sarapan, taklimat untuk jemaah perempuan untuk ke Raudhah. Taklimat ni beri sedikit sebanyak gambaran macam mana dekat Raudhah tu. Saya yang sebelum ni tak pernah tahu pun apa Raudhah. Haha yang saya tau Siti Raudhah sepupu saya. Ngagagahhaha. k fine tak funny. Tapi nak shortkan story mory nye, Raudhah ni tempat mustajab doa :)




Kalau nak masuk Raudhah, mutawwif perempuan tu (Saya rasa lebih baik saya panggil ustazah because she's older than me and i feel like I'm being disrespectful if I call her "perempuan" instead of makcik) kaum wanita ada waktu dia. Tak macam lelaki, diorang boleh masuk raudhah anytime, tapi perempuan ada masa dia. Bila nak masuk beg akan diperiksa takut-takut kalau ada Kemera. Tak taulah camera phone boleh ke tak, tapi selama saya pergi boleh aje. Mungkin kamera yg besar gedabak macam canon or dslr to be precised tak boleh kut. Selipar pula pesannya bawa sekali kot. Sebab tak boleh gerenti ada lagi ke tak dekat tempat kita letak selipar bila kita nak balik.


And hari ni pun ada lawatan ke perkuburan baqi'.


Siap taklimat, kami pun menuju ke masjid Nabawi. :)

Berjalan kaki and tak jauh pun. Sekejap je.


Dekat pagar Masjid tu, Mama ambil wudhuk. Pakai spray. Heheh.. Lepastu sebelum masuk pintu, ustazah ada cakap nanti akan diajar macam mana nak beri salam etc.



Dan kami pun masuk ke dalam masjid dan menuju ke Raudhah. Saya bawa selipar sekali sebab paranoid. Tak mahu berjalan kaki ayam lagi. Hahaha. Tapi kena tunggu giliran. Banyak juga kumpulan dari negara nak masuk. Sambil tunggu, sambil minum air zamzam. Sedap aaaiih.


Sambil tunggu tu kami ada baca doa and selawat for Nabi :)

Tunggu punya tunggu, masuk la kami ke dalam. It was |crowded|  Sangat. Saje je letak "|" dekat crowded tu just to show you how small i felt when i was there. People pushing here and there. God. CROWDED subhanallah.


Masa nak solat dalam raudhah ada "pengawas" cakap "Ibu, sini Raudhah" yes, the worker/pengawas there can speak malay. They also can speak arabic, urdu etc. Perlu kot nak belajar banyak bahasa. Senang nak cakap dengan orang yang tak faham bahasa lain.


Masa nak solat tu, waktu sujud, memang kena perhati sebab kalau crowded sangat boleh dihempap. Let me tell you again. Very crowded. Saya tak nampak pun mana kakak saya.

Selesai solat, saya tunggu Mama. Mama sempat solat lagi sekali. Saya rasa saya solat sekali je kot, sebab bagi chance orang lain solat. 

Mama solat dekat dengan ustazah rasanya. Ustazah dah selesai solat, dipanggil kami untuk keluar. Saya panggil jemaah andalusia seorang dekat sebelah saya untuk keluar sebab ustazah dah panggil. Tapi dia cakap "Nanti ustazah panggil saya" Lebih kurang macam tu lah. Wallahualam. Jadi saya keluar jelah. 


Sampai dekat luar sikit, ustazah tanya, mana makcik seorang tu? Rupanya makcik yang cakap dengan saya yang dia tunggu ustazah tu. Saya cakap lah dia tunggu ustazah. Lepas tu ustazah masuk balik and suruh kami keluar dulu. Kakak saya dah tunggu luar rasanya.

Kami tunggu ustazah and ada dua makcik ni, saya taktaulah apa pertalian diorang. Tapi dari Makkah sampai Madinah berdua aje. Salah seorang makcik ni terhilang selipar.


Kami pun cuba cari tapi tak jumpa. 

Kami pun bersama jemaah lain menuju keluar sikit dari pintu masjid. Lepas tu berhenti sekejap. Dan kami baca doa untuk perkuburan baqi'.

Saya tak ingat sebab apa kami tak pergi betul-betul ke perbukuran baqi' sebab meemang kami jauh dari perkuburan tu.


Lepas berdoa ustazah ada cakap boleh beri nama kepada dia kalau nak wakaf quran. Sebab kalau kita beli sendiri mungkin al-Quran tu bukan yang dipakai di Masjid Nabawi, al-Quran tu akan diberi ke masjid lain. Dikutip dan dibuang.




Ustazah juga ada cakap esok ada lawatan ke Masjid Quba. Sebelum pergi esok, lebih baik ambil wudhuk dari hotel. Sebab ada fadhilat solat dengan wudhuk dari rumah/tempat tinggal. Fadhilatnya ialah bagi setiap solat sunat dua rakaat, ganjarannya ialah sama dengan mengerjakan satu umrah. (Saya google tadi sebab tak ingat ayat fadhilatnya)


Tapi ustazah ada cakaplah walaupun fadhilatnya sama dengan mengerjakan satu umrah, of course lah mnegerjakan umrah betul-betul lagi best. Bak minum air kordial and minum air kosong. Dua-dua dapat mengilangkan dahaga tapi cuma satu minuman itu je yang beri perasa sikit :)


Ustazah pun ada cerita pasal kebaikan solat jenazah. Lebih-lebih lagi solat jenazah dekat Masjidil al-mukarramah and Masjid Nabawi. Saya tak ingat berapa banyak pahala dia tapi macam ber-qiraat-nya banyaaaak. Hahaha.. Kirat ke qiraat saya tak tau pula nak eja macam mana.




Selepas tu, kami pun menuju balik ke hotel. Dekat pagar masjid banyak orang berjual beli. Ada jual baju, jubah, tudung, cincin, buah etc. Banyak. And kalau nak berurusan jual beli dengan diorang boleh aje cakap bahasa Melayu. :D



oh. saya rasa saya tak bawa phone sebab takut. Tapi hari lainnya saya bawa :)




















Thursday, June 4, 2015

disclaimer o yeh o yeh.

Sekarang telah masuk waktu Sarah nak cakap secara serius.


Yang post/entri pasal Umrah tu, on hold sekejap sebab ada problem sikit. Ada pasal Madinah lagi.



  • Kepada yang membaca, sila baca dengan tone happy. Bukan sarkastik,bukan bengang, bukan cengeng. Eheh. Sebab kadang-kadang saya baca balik, kalau lain intonasi, lain maksud jadi.

  • Kepada yang membaca, ketahuilah mungkin saya messed up the info sikit because I'm just a normal human being dengan kadang-kadang terlupa sesuatu. Jadi susunan cerita mungkin berubah. Contoh saya kata pergi Hudaibiyah dulu. Padahal pergi muzium dulu dalam keadaan realiti. Maaf.

  • Kepada orang-orang yang terlibat dalam cerita ni, maaf kalau tersinggung. Tiada niat di hati nak buat tersinggung.

Oh maaf. Kesalahan ejaan banyak. Sedar tapi... tak bela lagi :)

  • Maaf lagi sekali. Selamat hari raya, maaf zahir batin. Dah nak raya, saya wish awal je la ek :)



assalamualaikum.

Ngeee :)

Sebenarnya den tak faham pun maksud disclaimer. :B
heh. Heh. Heh. *cabut lari*

curse you jerawat.

Jerawat. Jerawat.
kau mencanak naik.
kadang tinggi bak
pencakar langit.

Jerawat, jerawat.
ingat asal-usulmu,
tak perlu tumbuh balik.

Jerawat,
aku tak stress pun.
kau yang excited nak naik.
kalau aku tumbuk,
aku yang sakit.


Sajak buat kau jerawat.
bulan tak datang lagi,
kau naik tak henti.

Lari kau jerawat.
nanti kau akan mati.


.


😤😠😬😨☺😊😀😁😂😃😄😅😅😅

Tuesday, May 26, 2015

Umrah yang AWESOME dengan Andalusia Travel and Tours. Part 3.

9 Mei 2015.
Harini ada lawatan hudaibiyah. Ok. sebenarnya tak ingat pergi hudaibiyah hari ni ke apa. Tapi kita cerita je lah.

Mama beli kasut lepas subuh dengan kakak saya di Masjid.

Lawatan tambahan ni ke hudaibiyah, Muzium Haramain and ke Gua Hera. Lawatan ke Muzium pada waktu tengah hari. Dan lawatan ke gua Hera waktu malam. Sejuk sikit nak daki malam-malam gitu. 

Separate. 25 Riyal untuk ke Muzium & Hudaibbiyah and 25 Riyal untuk ke Gua Hera. 25 Riyal seorang tau.

Pagi pukul 7.30 pagi, bersiap turun untuk ke Muzium. Muzium tu ada barang lama Mekah lah kiranya, pintu lama, pelan Masjid Haram and Masjid Nabawi etc.

Ceritanya, masa nak pergi naik bas untuk bertolak ke Muzium tu, semua orang macam kerumun jugak la. Lepas tu Ustaz Andy macam tunjuk satu lagi bas, jadi saya and abang saya naik bas satu lagi. Sekali bas tu macam.... Macam banyak orang dari Bas 1 pulak.


Yang handle bas tu pun ustaz Bas 1, Ustaz Hafizul. Abang saya cakaplah dekat ustaz pasal kewujudan kami di bas ni. Kang dia pelik pulaks kan muka berubah jemaah dia. Bila masa buat plastik surgery kheen.


 Aku dah rasa tak sedap sebab ustaz Hafizul dengan Ustaz Andy cara dia bercerita dia lain. Dah rasa tak selesa.. Tiba-tiba rasa macam "Rindu mutawip aku. hephep. tsk tsk", sendu sensorang iols dalam bas.



Dalam perjalanan nak ke Muzium tu, ustaz Hafizul ada cerita yang trip ni naik coaster je. Tapi, kali ni naik bas. Tak ingat lah cerita dia. Lepas tu dia ada cerita dulu jemaah boleh bawa balik 10 kg air Zam Zam balik rumah tapi since haji tahun lepas, kerajaan benarkan 5 kg air Zamzam je sebab air Zamzam makin berkurangan.

Air Zamzam makin berkurang mungkin sebab akhlak kita ni makin buruk, tu sebab lah dekat tepi-tepi jalan ada poster pasal nak jaga akhlak ni.

Wallahualam.


And Ustaz ada juga cerita yang dulu boleh lawat kilang buat apa...kain untuk Kaabah tu punya ayat. Eh entah tak ingat tapi yang pastinya, dah tak boleh pergi situ sebab orang curi benang emas tu. Chait! Amik berkat ke apa benang tu? Ke jual? Hmmmm..


Ustaz ada kasi tips, kalau masuk muzium tu, video je dalam tu, sebab kalau tangkap gambar nanti, pose ni menjadi tak menjadi. Lagipun masa diberi limited je. Oh, lupa nak cakap Muzium ni memang kena ada pas baru boleh masuk, kiranya kami ni dah ada pas lah. And memang limited time je dia kasi.



Abang saya pesan, nanti kalau Muzium tu kiri kanan, saya video sebelah sini abang saya video sebelah situ.


Dekat Muzium :)

Sampai dekat muzium, saya reunited balik dengan mama and Kakak saya. Yeay! Dengan telefon yang saya ada, saya pun tekan butang rekod sambil menghayati apa ada dalam muzium tu. Ustaz Andy dia memang best lah guide dia, dia bercerita. and then, I was like waiting for Ustaz Hafizul to bercerita juga because, I entered the museum quite late, and lepas tengok Ustaz macam tak nak bercerita je, saya pun tengok sendiri and baca sendiri the descriptions. Ok Ustaz mungkin la bercerita kalau ditanya. Takkan lah saya nak bertanya kan. Perempuan jenis Iols berat sikit mulut ngan laki ni.






Dekat sana ada gambar hajarul Aswad. Ada orang dok usap-usap gambar tu. Hish. macam tak kena je kan. Biarkan. Dia punya mazhab lain aku tak tahu. Malas nak tahu~


Bila dah siap berziarah ke Muzium, kami pun keluar. Mama ada ajak masuk bas sama dengan dia tapi saya macam risau lah kan, manalah tau Bas 1 punya ustaz tu cari-cari ke apa ke. Tapi abang saya beritahu Ustaz Andy so kira settle lah kot. Dalam bas tu, pergi lalu kawasan ladang unta. Sambil dalam bas tu  Ustaz Andy bercerita pasal ada seorang makcik/pakcik dari kampung Ustaz Andy di Indonesia tertidur masa ceramah. Dia tengah isap curut ke apa. Lepas habis ceramah, dia ambil lah curut dia tu. Bila letak kat mulut rasa lain. Rupanya tahi ayam. HAHAHAHHA...


Ustaz ada cerita yang kerajaan Malaysia tak bagi jemaah dekat dengan unta for now sebab syak Unta penyebab penyakit ~. Jadi lalu je lah. Satu lagi dia ada gurau pasal kalau kita minum susu Unta ni kiranya kita ada saudara di Arab. Saudara se-susu. Mula-mula blur-blur apa lah ustaz ni cuba cakap nih. Last-last faham jugak rupanya unta tu jadi saudara kita lah. hekhekhek. Kaso gurau tuh.


Dekat Tapak perjanjian Hudaibiyah :) Kakak saya kiri, saya kanan.



Masa di masjid Hudaibiyah, takda apa sangat. Tapi ingat kan Perjanjian Hudaibiyah? Kalau tak ingat pun bunyinya macam familiar kan? Hehehe. Dekat situlah perjanjian Hudaibiyah dimaterai. Cewah ayat Melayu kelas Pertama sangat. Tapi tak sure betul ke tak penggunaan ayat tu kat situ. Hehehhek. Dekat situ tinggal peninggalan dinding je. Tu pun banyak orang dok conteng -_-


Lepas tu kami pun balik hotel :)


Malamnya pulak pukul 10 pm, jemaah yang ikut ke Gua Hera turun ke lobi untuk ke Gua Hera. Lama jugak tunggu bas. Daripada hand sign ustaz Hafizul ke Ustaz Andy, saya faham yang jalan padat. So, sambil tunggu tu, saya belikan balm untuk kakak saya. Balsem gosok, 6 Riyal. Bayar pakai 10 ringgit duit Malaysia, baki dapat riyal. Kehkehkeh. Sebenarnya kita rugi, but then, takpe lah~


Naik bas menuju ke satu tempat. Dalam bas tu ustaz Andy cakap, sekejap je boleh sampai, tak payah tidur. Jemaah lain was like "Macam mana ustaz tahu?" Kantoi. 


Oh, trip ni tak ramai pergi, naik satu bas pun cukup. :)


Sampai satu kawasan ni, turun bas and van akan bawa kita ke kaki bukit. Take turns la. Lepas van tu turun baru jemaah lain pulak naik. Sebelum naik van saya ada buat stretching sikit dengan kakak saya. Sebab kalau terlipat urat kan naya. Sapa pula nak kendong atas bukit tu. Takyah nak berangan my bakal Zauj la aku tampor kang.




Oh masa dalam bas masa lerjalanan ke Gua Hera Ustaz Andy ada cakap Ustaz Hafizul akan daki dengan kami, tapi Ustaz Andy tunggu dekat kaki bukit in case jemaah tak larat at least ada orang tunggu kat bawah. So dekat atas Ustaz Hafizul, dekat bawah Ustaz Andy tunggu.


Sebelum naik kami tunggu dekat kaki bukit. Ustaz Andy cakap nak pergi toilet pergi dekat situ sebab dekat atas nanti takde toilet dah. Mama pergi toilet, saya, kakak and abang tunggu Mama keluar sambil tengok dekat bukit. Jemaah lain dah ikut naik dengan Ustaz Hafizul. Masa kami tengok bukit tu,  Ustaz Andy datang and cakap "Jangan ditengok atas. Nanti tak sampai" Hahaha. Memang tinggi weh. Saya dah berkobar-kobar dah. Ustaz Andy jawab soalan abang saya tanya lama tak nak sampai atas. Ustaz jawab dia naik 45 minutes je. Kami pun macam waaaah.


Masa nak naik tu, Mama sempat beli tongkat 5 Riyal. Mama ada cakap dekat tuan kedai tu, kalau saya dah tak pakai saya jual balik. Saya ingat Mama "sewa" je tongkat tu sebab bila masanya lagi Mama nak pakai.
Dekat kaki bukit tu pun dah curam. Ada makcik-makcik tak larat dah duduk dekat kaki bukit. Dekat kaki bukit tu ada rumah tepi-tepi. Tapi gelap la. Mungkin orang dah tidur?




Masa naik bukit tu, Mama dah penat. Saya tunggu and tunggu. Mama duduk sekejal dekat tepi. Saya naik je bukit lepas Mama cakap nak naik naik lah.
Saya naik sambil buka lampu phone signal abang, kakak, mama saya dekat bawah. Tapi macam tak perasan je diorang. Saya pun naik. Naik lagi. Tekak rasa kering. Kering yang amat. Air dengan kakak saya. Nak tak nak saya naik je bukit. Daki sambil tengok bawah, kalau aku turun ruginya aku. Tengok atas and cakap dalam hati, sikit je lagi ni.




Kepala dah pening sebab tekak kering. Saya ambil balsem gosok tu hidu. At least hilang lah pening. Nasib baik daki malam. Sejuk sikit. Angin mendayu-dayu je :)


Dekat bukit sambil naik sambil tengok scenery. Jam besar yang dekat Masjid Haram pun boleh nampak dekat situ. Jadi kecik je jam tu.

Tengok. Kecik je jam tu. Ok Lepas tengok map kat internet jadi 
tak sure betul ke itu jam nye. 
Tapi memang nampak kecik kan?





Masa naik tu, dekat tepi saya nampak akak, makcik yang mungkin dah penat berehat dekat tepi. Saya pun berhenti dekat pit stop situ.




Sampai dekat atas sikit, saya nampak jemaah Andalusia. Dua orang lelaki. Seorang macam remaja seorang macam pakcik. Yang muda tu cakap something macam mana entah tapi dia bahasakan saya "Akak" dekat pakcik tu. Then saya betulkan "Adik" lah. Ceh. Padahal tak tau pun umur dia berapa. Assume aku lebih muda lah senang.


Kami naik together lepas tu sebab memang saya yang ikut diorang sebab dah macam bahaya dekat atas tu banyak pengemis. Macam makin kasar pun ada.
Dekat tepi tu ada pengemis cakap "Malaysia Boleh" ingat dia kasi semangat tapi lepas tu dia hulur tangan minta riyal. Hpmg. Cemtu pun boleh.
Masa berhenti dengan dua lelaki tu, yang muda tu offer strepsils sambil cakap "Tau mesti tekak kering kan". Jasamu dikenang. Memang kering. Kering sahara dah. Hahahaha..



Masa daki lagi tu, pengemis kiri kanan "Malaysia Boleh". Yang muda tu reply "Malaysia memang boleh, kami yang tak boleh". HAHAHAHAHA.



Dah sampai atas sekali tu, saya ingat nak turun dah. Atas sekali tu bukan Gua lagi. Kena turun sikit dekat sebelah lain and lalu macam lorong baru ada gua. Saya ingat nak turun terus balik je. Tiba-tiba Ustaz Hafizul dah nampak kami dekat atas lagi dia cakap "Jemaah Andalusia dekat sini". Dia sambung lagi "Takda orang ni". 



Memang sikit orang dekat situ. Saya pun turun jelah. Masa lalu dekat lorong batu nak lergi Gua tu, macam sempit. Sampai the guy yg gave me strepsils cakap "Ustaz tolong kami ustaz". saya ada videokan sebab in case mak saya tak sampai, at least ada video dekat situ Mama boleh tengok.






Last-last dapat masuk. And saya terus berdiri dekat tiang dekat tepi bukit. Tengok keadaan sekeliling. Lepas tu Ustaz suruh solat la dekat dalam. Tapi yg lelaki Strepsils tu kata "Ha bagi adik tu dulu lah". Saya sendiri tak sure ada wudhuk ke tak, saya cakap "Takpelah". Awkward sungguh jawapan saya. 

Kanan sekali tu abang saya, yang tengah ustaz Hafizul, yang kiri sekali, Lelaki Strepsils. Ahaks :P


Lepas tu saya tengok je dekat tepi tu. Main kucing then lelaki Strepsils tu tanya dekat Ustaz macam mana kucing boleh sampai situ, pastu saya tak ingat lah jawapan ustaz apa tapi lepas tu ustaz "test" kekuatan air zamzam. Dia macam tarik lelaki strepsils tu before and after minum Zamzam. Saya kat sebelah was like "should I move myself?"


Pastu ustaz cakap orang patut kaji lagi la air zamzam ni. Wallahualam.



Saya duduk kat situ tak buat apa, 2 orang lelaki tadi bersembang dengan ustaz lepastu ada seorang tanya "Mana adik tadi dah turun ke". And saya menyahut.




Tak lama lepas tu saya pergi la dekat dalam gua. Hekhek... tadi kalau saya pergi orang mesti tengok saya buat apa. Saya pergi waktu orang tak pay attention sangat keadaan sekeliling. Oh dekat situ masa saya dalam gua tu ada beberapa wanita lain dari negara apa tak tahu. Dah siap buat hal saya, saya pun turun nak balik. Masa turun tu, terketar-ketar kaki okeeh.



Oh oh lupa nak cakap dekat atas sana pun ada kambing. Hahahah ada tangkap gambar tapi geeelap sangat tak nampak pun apa benda. 





Penampakan kambing waktu gelap cemni
 aku berusaha jugak tangkap gambar beliau.



Masa turun saya nampak beberapa jemaah perempuan naik. Jemaah yang tarik saya masa Tawaf. Saya kasi semangat "Sikit lagi!"



Saya suluh pakai phone, sambil tolong pakcik kat depan saya. Lampu pakcik macam malap je. Oh tips. Bawa lampu suluh kalau nak daki waktu malam. Pengemis tak buka lampu kalau anda tak hulur. Ok dia buka juga tapi dia main buka tutup.



Lepas tu, saya nampak budak botak. Hehehehe abang saya. Dia dah dekat atas sikit. Tapi mama dan kakak saya takde. Abang saya cakap ada dekat bawah. Saya pun turun. Dah suku daripada bawah tu, baru saya nampak mama dan kakak saya duduk dekat tempat henti. Kakak saya kasi kucing dekat situ air. Ada 2 ekor. Mama cat and Baby cat. Baby tu umur 1-2 bulan lebih kurang. Dekat situ saya minum air akhirnya. Lepas tu kakak saya cakap "Orang perlukan balm". Saya balas "Orang perlukan air". Hahahaha.





Masa nak turun tu, rupanya ustaz and the other jemaah, sekali dengan abang saya pun dah turun, terserempak la dengan kami. Turun sekali lep.
Sampai dekat kaki bukit, ustaz tu suluh-suluh muka pulak~ mungkin nak tengok jemaah. Atau mungkin dia suluh sekejap tapi effect dia dekat mata saya lama. Pasal saya silau.




Dekat kaki bukit, van dah tunggu. Kalau tadi kena jalan atas sikit lepas turun van tapi ni, van dah tunggu. Mhehehehehe.



Lepas tu van pergi dekat tempat Ustaz Andy tunggu amik beberapa jemaah lagi, ada jemaah beli air. And turun lah kami. Kami rupanya batch pertama yang turun ke bawah.


Van tu macam roller coaster tau. Masa naik lagi lah Masha-Allah ya habibi tulong slow sikit. Jelly jantung aku.
Masa turun tu dia siap cakap "Laju". Gurau kasau nau.



Lepas dah sampai bawah, naik bas. Mama sempat tido ayam while waiting for other jemaah untuk turun.
Dalam bas Mama ada tanya seorang makcik tu, dapat naik atas sekali. Makcik tu jawab dapat daki atas sekali, tapi lepaa tu jelly la kaki. Masatu baru saya sedar. Kaki saya pun jelly.



Masa perjalanan balik ustaz Hafizul ada cakap selalu lepas lawatan ni, mutawwif dah rasa sayu sebab dah nak habis waktu di Mekah. Dia pun ada cakap sementara masih di sini berbaki waktu yang ada, beribadahlah. Saya dengar pun macam sentap. Sebab jarang pi sejid. And sebab esok (aka harini sebab dah pagi pukul 1 lebih) dah tawaf wada. Tawaf selamat tinggal.
Masa dekat hotel dah pukul 2 am lebih lah. Subuh pukul 4.30 am lebih kurang. So sikit jam je boleh tidur.



Sampai lobi hotel, tunggu kejap ke tak ingat. Tapi sampai bilik terus tidur. Mama ada pesan. Subuh nanti kat masjid.